Over deze serie
Sinds Eva verleid werd tot het eten van de boom van kennis van goed en kwaad, is de mens verdreven uit het paradijs en zich bewust van zijn eigen verantwoordelijkheid. We worden ons leven lang voor grote en kleine dilemma's gesteld, waarin we een afweging moeten maken. Maar goed en kwaad zijn geen makkelijke categorieën. Want is een leugentje om bestwil nu werkelijk zo slecht? Te laat komen op college omdat je je fiets uitleende aan een huisgenoot met een lekke band, is dat geen goede daad? En moet je aan je beste vriend vertellen dat je z'n vriendin met een ander zag zoenen?
Al vanaf de Griekse oudheid denken filosofen na over de menselijk ethiek. Wijsgeren ontwikkelden, geïnspireerd door urgente morele vraagstukken en de beperkingen die zij en ieder mens wel voelen, opvattingen over ethiek die ook nu nog van grote waarde zijn.
Prof. dr. mr. Herman Philipse behandelt in deze achtdelige lezingenreeks een selectie van grote westerse filosofen over ethiek, van Plato en Aristoteles tot Nietzsche, Levinas, en Peter Singer. Het overkoepelende onderwerp, vrijheid en morele verplichting, is ontleend aan de ethische theorie van Immanuel Kant. Een bijzonder actueel thema; het motto van het kabinet Rutte is niet voor niets vrijheid en verantwoordelijkheid.
Filosofische voorkennis is niet vereist. De lezingen worden in samenwerking met Home Academy georganiseerd en zijn afzonderlijk of in serie te volgen.
Programma
Maandag 7 februari - Plato: van de Euthyphro tot de Phaedrus
Maandag 14 februari - De theoretische deugdenethiek van Aristoteles
Maandag 21 februari - Receptie van de Stoa in the ethiek van Descartes
Maandag 28 februari - Thomas Hobbes en Baruch Spinoza
Maandag 7 maart - David Hume en Immanuel Kant
Maandag 14 maart - John Stuart Mill en Friedrich Nietzsche
Maandag 21 maart - Meta-ethiek van George Edward Moore tot Richard Hare
Maandag 28 maart - Sartre, Levinas en Singer