Kijk verder dan je eigen vakgebied en verdien studiepunten in de avonduren
Elk voorjaar, in blok 3, organiseert Studium Generale twee lezingenreeksen die studenten uit alle richtingen kunnen volgen voor studiepunten. Een buitenkans om je eens in een ander vakgebied te verdiepen! Verdiep je in duurzaamheid of in wetenschapsfilosofie. Beide reeksen vinden plaats in de avonduren, daarnaast zijn er enkele werkgroepen. Bij het voldoende afronden van de gehele cursus zijn 7,5 ECTS te verdienen.
Inschrijven
Inschrijven gaat via Osiris. Problemen met inschrijven? Dat kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld doordat het je derde vak is die periode en daar speciale regels voor zijn bij jouw faculteit. Meestal kan het probleem verholpen worden door contact op te nemen met je studiepunt.
Hieronder lees je meer over de cursussen die we in 2025 organiseren.
Duurzaamheid als wereldbeeld
Kijk jij graag over de grenzen van disciplines? Ben je geïnteresseerd in duurzaamheid? En wil je lezingen volgen voor studiepunten? Schrijf je dan in voor de cursus ‘Duurzaamheid als wereldbeeld’, georganiseerd door Studium Generale en de faculteit Geowetenschappen. De lezingen vinden plaats op dinsdagavonden in de Aula van het Academiegebouw. Een uitgelezen kans om kennis op te doen buiten je vakgebied en te leren denken vanuit een interdisciplinair perspectief. De kennis die je opdoet verwerk je in een aantal korte verslagen en een analyse van een specifiek duurzaamheidsvraagstuk.
In 2025 is het thema: vervuiling
Verdwaalde trekvogels en vleermuizen zoeken hun weg in een nacht die niet langer donker is. Microplastics zitten in ons bloed en drinkwater. En door een teveel aan stikstof veranderen bloeiende natuurgebieden in brandnetelvelden. De mens laat overal een spoor van vervuiling achter. De viezigheid die fabrieken uitstoten schaadt het vertrouwen van omwonenden. Drogredenen van ontkenners vervuilen het klimaatdebat. Wat betekenen al deze vormen van vervuiling voor ecosystemen en onze gezondheid? Waarom slagen we er niet in de vervuiler te laten betalen? En hoe ruimen we het gif weer op?
In samenwerking met het Copernicus Institute of Sustainable Development.
Wanneer: periode 3, dinsdagavonden 20:00 – 21:30, om de week is er een werkgroep op donderdagavond
Inschrijven: Van 4 november tot 22 november 2024, na-inschrijving op 20 en 21 januari 2025
Niveau: categorie 3 (Bachelor Gevorderd)
Meer info en inschrijven (zoek daar op cursuscode GEO3-5004)
Op de programmapagina Kantelpunten in het klimaat vind je het thema en sprekers van 2024 en eerdere edities.
Wetenschapsfilosofie
Wil je leren kijken met een wetenschapsfilosofische blik en geïnspireerd raken door sprekers uit uiteenlopende vakgebieden? Schrijf je dan in voor de cursus ‘Wetenschapsfilosofie’, een interdisciplinair programma dat door de faculteiten Bètawetenschappen, Geesteswetenschappen en Sociale Wetenschappen gezamenlijk wordt aangeboden in samenwerking met Studium Generale. Je bezoekt lezingen bij Studium Generale op maandagavond in de Aula van het Academiegebouw, schrijft papers en sluit af met een tentamen.
In 2025 is het thema: Goed vertrouwen
Vertrouwen is het smeermiddel van de samenleving. Zonder vertrouwen in elkaar en de instituties waar onze maatschappij op gebouwd is, is het einde zoek. Toch lijkt dat vertrouwen al tijden onder druk te staan. Politici springen wel heel vrij om met de feiten, beleid wordt door wantrouwen gevoed, en in tijden van deepfakes en desinformatie is het moeilijk te vertrouwen op wat we online voorgeschoteld krijgen. Welke rol speelt vertrouwen in onze samenleving? Is het wantrouwen in instituties, zoals de wetenschap en de politiek, inderdaad toegenomen, en waarom? En waar ligt eigenlijk de balans tussen goed vertrouwen en gezonde scepsis?
Deze lezingenreeks is in samenwerking met de Faculteit Geesteswetenschappen.
Wanneer: periode 3, maandagavonden 20:00 – 21:30
Inschrijven: Van 4 november tot 22 november 2024, na-inschrijving op 20 en 21 januari 2025
Niveau: categorie 2 (Bachelor Verdiepend)
Meer info en inschrijven: Zoek daar op cursuscode FI2V24003
Op de programmapagina Met volle kracht vooruit vind je de thema's en sprekers van 2024 en eerdere jaren.