Horen zonder oren

Ronkende racewagens, bulderende motoren, piepende banden: onmisbare geluiden bij een Formule-1 race. Maar wat als je doof of slechthorend bent? Hoe ervaar je geluid dan?
Leestijd 1 minuut — Ma 6 september 2021

Afgelopen zondagmiddag verruilde Zandvoort haar soundtrack van ruisende grashalmen en opstuivend zand voor het gebrul en gebulder van Formule 1-motoren. Tijdens de Grand Prix bepalen snelheid en behendigheid achter het stuur wie wint. Spectaculair om te zien, maar het oor wil ook wat. Minstens zo belangrijk als de glimp van een mooie wagen op je netvlies, zijn de trillingen van de ronkende motoren op het je trommelvlies. “Het Geluid”, schrijft NRC. In de woorden van een bezoeker: “Ik kan enorm genieten van het geluid van een goed afgestelde motor.”

Maar wat als je trommelvlies weigert Het Geluid hoorbaar te maken? Dove bezoekers missen een gedeelte van het Formule 1-gevoel. Wie doof is, hoort immers niks, toch? Dat ligt complexer, bleek tijdens Betweter Festival 2017. In ‘Is het altijd stil als je doof bent?’ vertelde arts-onderzoeker dr. Mascha Linszen (RUG) dat ook dove mensen kunnen genieten van orkestmuziek of piepende banden. Want wie minder verstaat van buitenaf, gaat juist meer horen van binnen. Bekijk de opname hier terug.