Fantoomgeluiden

Waarom moet je naar de keel- neus- en oorarts als je suizingen hoort, maar naar de psychiater als je stemmen hoort?
Leestijd 1 minuut — Wo 30 maart 2011

Iemand die oorsuizingen hoort, heeft last van oorsuizingen, iemand die stemmen hoort, heeft schizofrenie. In beide gevallen hoor je geluiden die geen bron buiten het lichaam hebben. In beide gevallen zijn het geluiden die alleen het individu dat eronder lijdt kan horen. Het zijn door de hersenen aangemaakte geluiden die eigenlijk niet aanwezig zijn. Waarom worden mensen met oorsuizingen dan anders behandeld dan mensen waar schizofrenie bij gediagnosticeerd wordt? Zijn er eigenlijk wel verschillen tussen tussen de type patiënten naast de aard van wat ze horen?

In het VPRO programma Labyrint kwamen deze vragen aan bod. In de aflevering Herrie onderzoekt Labyrint geluid in de hersenen. Dr. Iris Sommer verklaarde hierin dat de oorzaken van stemmen in de hersenen te vinden zijn, en dat schizofrenie goed te behandelen is. Een echte behandeling werkt net zo goed als een placebo behandeling. Wat zegt dit over de werking van de hersenen? Bij Studium Generale ging Iris Sommer in het programma Het brein (najaar 2009) dieper in op stemmen horen die er niet zijn. Wat leren we van hersenscans over schizofrenie? Kijk de lezing Hersenscans: stemmen in beeld terug.