Tijd in taal

Tijd

Duur 0:45:00 — Wo 30 maart 2011

Tijd in taal

De manier waarop mensen zich uitdrukken in de taal, zegt iets over hoe mensen tijd ervaren. Dat zie je aan metaforen die gebruikt worden om tijd te beschrijven.

De manier waarop mensen zich uitdrukken in de taal, zegt iets over hoe mensen tijd ervaren. Dat zie je aan metaforen die gebruikt worden om tijd te beschrijven. De taalgebruiker drukt zich op een bepaalde manier uit en zegt zo iets over zijn of haar ervaring. Maar de taal die je gebruikt geeft ook op een heel subtiele manier vorm aan je beleving. Dat zie je als je verschillende talen vergelijkt, bijvoorbeeld in de constructie van werkwoordsvormen. De beleving van tijd zit ingebakken in de grammatica en is verankerd in de taal. Wat betekent dat voor 'de wetenschap van tijd' die zich ook bedient van taal om de werkelijkheid te beschrijven?

Spreker

Over deze serie

Tijd

In het dagelijks leven hebben we steeds meer stress en tijdnood, in een tijd waarin ‘onthaasten’ hip is. Tijd is een natuurlijk fenomeen, maar ook cultureel bepaald. Hoe onderzoekt de wetenschap tijd?