Rachel Carson - Silent Spring

Cover to cover

Duur 1:32:28 — Di 15 september 2020

Rachel Carson - Silent Spring

Milieukundige dr. Jerry van Dijk bespreekt Silent Spring en vraagt zich af: waarom zijn we 60 jaar later nog zo weinig opgeschoten?

Bioloog Rachel Carson zette met Silent Spring de gevolgen van het grootschalige gebruik van pesticiden op de kaart. De bestseller bracht een internationale milieubeweging op gang die de wereld zou veranderen. Maar… Bijna 60 jaar later luiden experts nog steeds de noodklok over het gebruik van pesticiden. Wereldwijd en in Nederland is de landbouw nog amper duurzaam te noemen. En de insectensterfte bereikte dit decennium een kritiek niveau. Wat verhindert een échte omwenteling?

Milieukundige dr. Jerry van Dijk (UU) bespreekt Carson's klassieker. Hij laat zien hoe ons pesticidegebruik veranderde over de jaren heen. En wat voor grote gevolgen de insectenafname heeft op onze natuur en landbouw.

Spreker

Over deze serie

Cover to cover

Door een goed geschreven verhaal voel je – voor even – hoe het is om in de schoenen te staan van iemand die je niet bent, of juist iemand die je altijd al was maar waarvoor je de woorden eerder nog niet kende. Drie wetenschappers over emancipatoire boeken.