Thomas Erikson - Omringd door idioten

Cover to cover

Di 31 oktober 2023

Thomas Erikson - Omringd door idioten

Laten persoonlijkheden zich wel in hokjes duwen? Psycholoog dr. Veerle Brenninkmeijer over de bestseller 'Omringd door idioten'.

Het boek 'Omringd door idioten' van Thomas Erikson is een belangrijk exportproduct van Zweden. Er schijnen wereldwijd al zo'n 1,5 miljoen exemplaren verkocht te zijn. Volgens Erikson zijn er vier menstypen, die hij met kleuren labelt. Deze menstypen worstelen met elkaars verschillen in karakter en gedrag. Waar de schrijver zijn theorie op baseert, blijft onduidelijk. Desondanks zijn hele volksstammen al door de wasstraat van een kleurentest gehaald om hun ‘kerncompetenties’ en/of ‘werkstijlen’ te typeren. De test is niet weg te denken bij grote bedrijven en zelfs op datingprofielen bekennen mensen kleur. Psycholoog dr. Veerle Brenninkmeijer (UU) las het boek en legt uit waarom het in haar beroepsgroep de nodige weerstand oproept. Wat zegt de wetenschap over persoonlijkheidstesten? En waarom willen we elkaar zo graag in die hokjes duwen?

Spreker

Over deze serie

Cover to cover

Als je wilt weten wat er leeft in de maatschappij loont het om de zelfhulpboeken top 10 te bekijken. We nemen drie bestsellers uit de afgelopen decennia kritisch onder de loep. Boeken die een grote invloed hebben op ons zelfbeeld, onze manier van werken en onze ideeën over mannen en vrouwen. Wat leren ze ons over de tijdsgeest?