Thomas Erikson - Omringd door idioten

Cover to cover

Duur 1:26:55 — Di 31 oktober 2023

Thomas Erikson - Omringd door idioten

Laten persoonlijkheden zich wel in hokjes duwen? Psycholoog dr. Veerle Brenninkmeijer over de bestseller 'Omringd door idioten'.

Het boek 'Omringd door idioten' van Thomas Erikson is een belangrijk exportproduct van Zweden. Er schijnen wereldwijd al zo'n 1,5 miljoen exemplaren verkocht te zijn. Volgens Erikson zijn er vier menstypen, die hij met kleuren labelt. Deze menstypen worstelen met elkaars verschillen in karakter en gedrag. Waar de schrijver zijn theorie op baseert, blijft onduidelijk. Desondanks zijn hele volksstammen al door de wasstraat van een kleurentest gehaald om hun ‘kerncompetenties’ en/of ‘werkstijlen’ te typeren. De test is niet weg te denken bij grote bedrijven en zelfs op datingprofielen bekennen mensen kleur. Psycholoog dr. Veerle Brenninkmeijer (UU) las het boek en legt uit waarom het in haar beroepsgroep de nodige weerstand oproept. Wat zegt de wetenschap over persoonlijkheidstesten? En waarom willen we elkaar zo graag in die hokjes duwen?

Spreker

Over deze serie

Cover to cover

Door een goed geschreven verhaal voel je – voor even – hoe het is om in de schoenen te staan van iemand die je niet bent, of juist iemand die je altijd al was maar waarvoor je de woorden eerder nog niet kende. Drie wetenschappers over emancipatoire boeken.