4 mei lezing

4
mei

4 mei lezing

4 mei-lezing
Hoe kunnen we herdenken en herinneren als we overal om ons heen parallellen met de oorlog en de Jodenvervolging zien?

We zijn tachtig jaar verder na de bevrijding in mei 1945, maar de oorlog is nog steeds dichtbij. De herinnering aan de vervolging en vernietiging van het Europese Jodendom is bovendien het afgelopen jaar pijnlijk actueel gebleken.

Historicus prof. Ido de Haan (UU) is gespecialiseerd in de herinnering aan de Holocaust in Nederland. Op zondag 4 mei zal de Haan in de jaarlijkse Utrechtse 4 mei lezing, stilstaan bij hoe onze samenleving tachtig jaar geleden weggleed in de greep van de bezetter en welke rol omstanders vervulden of niet vervulden. Ook duidt De Haan hoe de herinnering aan de Jodenvervolging wordt gebruikt in politieke discussies in onze tijd. De Haan: ‘De vraag hoe we de Holocaust moeten herdenken in de huidige tijd is derhalve onontkoombaar.’ Het Nieuw Utrechts Toneel (Het NUT) geeft hun theatrale vertaling rondom het thema. Theatermakers Greg Nottrot en Hanna Timmers zoeken ieder op eigen wijze naar meerstemmigheid.

Wil je meer lezen over de 4 mei-lezing? Lees dan het interview met prof. Ido de Haan en theatermaker Greg Nottrot hier

Deze speciale editie van de 4 mei-Herdenking wordt gehouden in de Domkerk, direct na de stedelijke herdenkingsplechtigheid op het Domplein en georganiseerd door het Utrechts Comité 4 mei, Studium Generale Universiteit Utrecht en het Nieuw Utrechts Toneel. 

Programma Dodenherdenking 2025

19:30 uur   Stille tocht v.a. Pieterskerkhof

19:50 uur   Aankomst op het Domplein

20:00 uur   Dodenherdenking en woord van Burgemeester Sharon Dijksma

20:15 uur   Kranslegging

20:30 uur   4 mei lezing met theatrale vertaling in Domkerk

 

Spreker

Datum & tijd
Zondag 4 mei 2025 (20:15-22:00)
Locatie
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig, maar wees op tijd.
Stream
Direct in je agenda

Over deze serie

4 mei-lezing

Historicus prof. Ido de Haan vertelt over de rol die de herinnering aan de Holocaust speelt in hedendaagse politieke discussies.