Hoeveel angst is gegrond bij het Wuhan-virus?

Je niest netjes in je elleboog, houdt je handen schoon en volgt het nieuws over deze virusuitbraak goed. Maar hoeveel zorgen moet je je maken? Is er haast bij, of is paniek geheel overbodig?
Leestijd 2 minuten — Di 4 februari 2020

China sluit zijn grote steden af voor het buitenland. De Chinese beurskoers valt. De VS, Rusland en Hongkong begrenzen hun inreizen, de WHO stelt een noodsituatie in. De vijftien Nederlanders uit Wuhan zijn hierheen gehaald en in quarantaine geplaatst. De wereld reageert in zijn geheel op de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Ook de media reageren met hoge urgentie. Overal zijn liveblogs en er is een constante stroom aan breaking news. Want het is toch best angstaanjagend, en dus volgen we alle updates over dit gevaar. Maar we willen wel op de juiste manier handelen en daarvoor zoeken we context. We willen weten wat dit virus nou betekent, waar het vandaan komt en hoe we moeten reageren. De NOS kwam op de laatste dag van januari bijvoorbeeld met een overzichtsvideo. En het NRC geeft antwoord op de belangrijkste vragen. De crux? Over het Wuhan virus weten we nog niet zo veel. Het is geen reden voor directe paniek, maar wees wel voorzichtig, leggen de NOS en het NRC uit.

Voor duiding stappen we ook naar experts. Al jarenlang is dé Nederlandse expert op het gebied van epidemieën arts en microbioloog prof. dr. Roel Coutinho. Als er een wereldwijde pandemie uitbreekt, zo zegt Coutinho in zijn recente boek over pandemieën en epidemieën, kan dat enorme economische schade aanrichten en de stabiliteit van de wereld ondermijnen. We zijn daar, met name in Afrika, volstrekt onvoldoende op voorbereid. Voor de serie 'Als het maar gezond is' uit 2015, sprak Coutinho al over de steeds vaker voorkomende epidemieën en pandemieën.

Toen waren het MERS virus (ook een coronavirus) en de Q-koorts net de kop ingedrukt, maar Coutinho waarschuwt voor nieuwe bedreigingen. Hij legt uit hoe onze angst voor infectieziekten in de laatste veertig jaar veranderde. Waarom kwamen ze, na de ontwikkeling van antibiotica, toch weer terug? Wat zijn de lessen die we kunnen leren van de hiv-uitbraak van de jaren tachtig en de coronavirussen (SARS en MERS) van deze eeuw? Ook verklaart hij wat er ons in Nederland te wachten zal staan bij een nieuwe uitbraak. “In een globale wereld kan ver weg ook dichtbij zijn,” waarschuwt Coutinho hier al. Voor een diepgaand verhaal dat nog niet door paniek geïntensiveerd is, moet je even naar deze boeiende lezing kijken.