Wiskunde voor iedereen verplicht?

‘Wiskunde is niet alles, maar alles is wel wiskunde’, aldus Ionica Smeets van het blog wiskundemeisjes.nl.
Leestijd 2 minuten — Ma 27 februari 2012

Maar wat nu als je gewoon echt niets hebt met wiskunde? Ga je dan gehandicapt door het leven? Volgens Paul Drijvers, lid van de commissie Toekomst WiskundeOnderwijs, is wiskunde voor iedereen nuttig. Als het niet ter voorbereiding op het vervolgonderwijs is, dan wel 'ter voorbereiding op het leven', zo was afgelopen vrijdag te lezen in het Nederlands Dagblad. Misschien is 'gehandicapt' wat zwaar uitgedrukt, maar een klein beetje wiskundig inzicht komt dagelijks van pas. Prijzen vergelijken, omgaan met geld, inparkeren, routeplanning of simpelweg kloklezen zijn hier enkele voorbeelden van. Een opleiding volgen zonder wiskunde kan daarom niet meer, volgens Minister van OCW Marja van Bijsterveldt.

Momenteel doen alle VWO-scholieren examen in wiskunde. Voor havisten is dit niet het geval. Daar kun je een vakkenpakket kiezen zonder wiskunde. Van Bijsterveldt wil hier verandering inbrengen. Ze wil een verplichte rekentoets en misschien een verplicht eindexamen wiskunde invoeren voor alle havisten. Als je wiskunde eenmaal snapt, is het leuk, maar helaas zijn er altijd enkelen voor wie wiskunde een kwelling blijft bij gebrek aan inzicht. Paul Drijvers staat daarom niet te springen bij de plannen van Van Bijsterveldt.

Misschien moet wiskunde op een andere manier worden aangeboden aan diegenen die er echt niets mee hebben. Een wiskundige kijk op de wereld betekent een extra perspectief. Misschien moet hier de nadruk op komen te liggen in het onderwijs, zodat leerlingen de veelzijdigheid van wiskunde meer gaan waarderen. Dat je daar heus niet de nieuwe Einstein voor hoeft te zijn, blijkt uit de blogs van oud-stagiaire en wiskundige Pieternel van Oers. Lees al haar inspirende wiskundeblogs terug op de Gecijferdheid-pagina, onder andere over wiskunde en piraten, wiskunde achter weersvoorspellingen, hoe je miljonair kunt worden met wiskunde en over hoe statistiek helpt bij het bestrijden van malaria.