Triptiek van de verleden tijd

Tijd

Duur 0:45:00 — Wo 23 februari 2011

Triptiek van de verleden tijd

De wetenschap die misschien wel het duidelijkst verbonden is met tijd, is de geschiedschrijving. Historicus Harry Jansen vertelt over de verschillende vormen van tijd, zoals die in de geschiedenis terugkomen.

De wetenschap die misschien wel het duidelijkst verbonden is met tijd, is de geschiedschrijving. Historicus Harry Jansen vertelt over de verschillende vormen van tijd, zoals die in de geschiedenis terugkomen. Bijvoorbeeld de visie op geschiedenis die de 'Rise And Fall' in het verleden ziet: periodes met een begin, midden en eind. Maar ook worden gebeurtenissen los van de context, van oorzaak en gevolg beschreven. De idealen van de historicus veranderen zelf ook in de loop van de tijd. Waar streeft de geschiedschrijving naar? Een ene tendens richt zich op het oproepen van het verleden in het heden, de zogenaamde historische sensatie. Een andere tendens gaat eerder uit van een objectieve, feitelijke beschrijving.

Spreker

Over deze serie

Tijd

In het dagelijks leven hebben we steeds meer stress en tijdnood, in een tijd waarin ‘onthaasten’ hip is. Tijd is een natuurlijk fenomeen, maar ook cultureel bepaald. Hoe onderzoekt de wetenschap tijd?