Tijd in het brein

Tijd

Duur 0:45:00 — Wo 16 februari 2011

Tijd in het brein

Dick Swaab schreef de bestseller Wij zijn ons brein. Alles wat we denken, doen en voelen gebeurt in onze hersenen. Geldt dat dan ook voor tijd?

Dick Swaab schreef de bestseller Wij zijn ons brein. Alles wat we denken, doen en voelen gebeurt in onze hersenen. Geldt dat dan ook voor tijd? Is onze ervaring van tijd terug te voeren op processen het brein? Er zijn twee manieren waarop de hersenen onze tijdbeleving sturen: door de biologische klok, die het dag- en nachtritme regelt. Die klok is heel precies te lokaliseren in een deel van de hersenen. Daarnaast is er het langetermijngeheugen, dat de autobiografische ontwikkeling tot een persoon regelt. Voor mensen met een stoornis in het autobiografisch geheugen staat de tijd altijd stil. We kunnen wel stellen, zegt Swaab, dat biologie onze ervaring van de tijd stuurt.

Spreker

Over deze serie

Tijd

In het dagelijks leven hebben we steeds meer stress en tijdnood, in een tijd waarin ‘onthaasten’ hip is. Tijd is een natuurlijk fenomeen, maar ook cultureel bepaald. Hoe onderzoekt de wetenschap tijd?