De taal van muziek deel II

De taal van muziek

Duur 0:45:00 — Ma 25 oktober 2010

De taal van muziek deel II

Van monodie naar aria's en recitatieven: De tweede avond start met het ontstaan en ontwikkeling van monodie naar een afwisseling van aria's en recitatieven.

Van monodie naar aria's en recitatieven: De tweede avond start met het ontstaan en ontwikkeling van monodie naar een afwisseling van aria's en recitatieven. Deze ontwikkeling is terug te zien in zowel de wereldlijke muziek, bijvoorbeeld de opera, als in de religieuze muziek (cantates, oratoria, missen). Ontstaan en ontwikkeling van het sonateprincipe: Aan de hand van instrumentale muziek uit de 17e en 18e eeuw laat Samama in het tweede deel van de avond zien wat de betekenis is van het begrip 'dialectische retorica'. Hoe worden solo's en begeleidingspartijen in een sonate met elkaar gecombineerd en spreken zij elkaar tegelijkertijd tegen?

Spreker

Over deze serie

De taal van muziek

Muziek wordt wel omschreven als een universele taal met een eigen grammatica en syntaxis, stijlfiguren en frases. Kennis van de bouwstenen van deze taal, stelt je in staat te reflecteren op de muziek. Met live pianospel.