De taal van muziek deel IV

De taal van muziek

Duur 0:45:00 — Ma 8 november 2010

De taal van muziek deel IV

De veelgelaagdheid van de muziek rond en na 1900: Tonaal, atonaal, polytonaal, modaal, vooruit of achteruit: de muziek uit het begin van de vorige eeuw onderzoekt de grenzen van expressiviteit.

De veelgelaagdheid van de muziek rond en na 1900: Tonaal, atonaal, polytonaal, modaal, vooruit of achteruit: de muziek uit het begin van de vorige eeuw onderzoekt de grenzen van expressiviteit. Wat kan je wel en niet uitdrukken met de taal van muziek? Tegelijkertijd grijpen musici in deze periode ook terug naar het oude handwerk. Hoe konden deze twee ontwikkelingen tegelijkertijd ontstaan? Brains or heart: de muziek na 1945: Niet alleen 'l'art pour l'art' maar vernieuwing was ook een reden om na de Tweede Wereldoorlog muziek te maken. Hoe luisteren we naar seriële, aleatorische, micropolyfone, minimalistische, neo-expressionistische en elektronische muziek die vervolgens onstond? En wat kunnen we nog verwachten?

Spreker

Over deze serie

De taal van muziek

Muziek wordt wel omschreven als een universele taal met een eigen grammatica en syntaxis, stijlfiguren en frases. Kennis van de bouwstenen van deze taal, stelt je in staat te reflecteren op de muziek. Met live pianospel.