Wanderlust in pandemische tijden

Over

Natuurlijk zijn er veel zaken om je in deze tijd zorgen over te maken: blijft iedereen in mijn omgeving gezond, gaat alles goed met werk of opleiding, red ik het financieel? Maar een andere vraag die veel Nederlanders bezighoudt: kunnen we deze zomer op vakantie (naar het buitenland)? Ja, het is een luxeprobleem. Er zijn genoeg mensen die zich het privilege van een jaarlijkse vakantie niet kunnen veroorloven. Toch gaat zo’n 85 procent van de Nederlanders 's zomers wel weg en is dan ook bezig met de vraag of die vakantie dit jaar doorgaat. Kunnen we in tijden van een pandemie met goed fatsoen op reis? 

Lekker weg in eigen land

Laten we vooropstellen dat thuisblijven geen ramp is. Het is beter voor het milieu, je vliegt niet, je rijdt geen honderden kilometers. Want op vakantie gaan is leuk, maar de prijs van toerisme is hoog. Wist je dat de bijdrage van mondiaal toerisme aan klimaatverandering 5% is? Je kan ook lekker weg in eigen land. Er is nog genoeg nieuws en moois te ontdekken. De Lonely Planet zette Nederland nog in de top 10 'Best in Travel 2020'. Op nummer zeven staan de Waddenzee en de Waddeneilanden.“Voor de complete ervaring, begin je bij eb aan een begeleide wadlooptocht over de bodem van de zee”, aldus LP. Al eerder belandde Friesland op nummer 3 van Lonely Planets ‘Best in Europe’, de hoogste Nederlandse notering ooit. De reisgids prijst daarnaast het ‘uitstekende’ treinnetwerk en de 35.000 kilometer aan fietspaden in ons land. Bij gebrek aan hordes buitenlandse toeristen kun je natuurlijk altijd de populaire trekpleisters - Amsterdam, Giethoorn of Urk - eens een bezoekje brengen. Of wat te denken van het monumentendorp Orvelte in Drenthe? In het Science Café ‘Reizen’ legde cultureel geograaf dr. Arie Stoffelen (RUG) uit hoe toerisme een goede boost kan zijn voor bepaalde regio’s. Dus steun de lokale campinguitbater/restaurateur/kanoverhuurder! In Rotterdam denkt men helemaal out of the box. Daar mogen bewoners hun straten inrichten als vakantieplekken. Geen of minder auto’s, wel kunstgras, een badmintonnet en zwembadjes. 

Frankrijk voor de Fransen?

Genoeg reclame voor het eigen land, want ik hoor de Francofielen al denken ‘Allemaal leuk en aardig, maar Orvelte kan niet tippen aan Villefrance-sur-mer’. Zitten de landen om ons heen al te wachten op de Nederlanders? De Franse Wetenschappelijke Raad adviseerde eerder om buitenlanders voorlopig te weren, zodat de Fransen zelf op vakantie kunnen en er geen coronavirus wordt geïmporteerd. Frankrijk is het drukst bezochte land ter wereld, dus de grenzen dicht(houden) zou verregaande gevolgen hebben. Maar de Franse staatssecretaris van Europa en Buitenlandse Zaken, Jean-Baptiste Lemoyne, heeft aangekondigd dat als het virus het toelaat Europese toeristen welkom zijn. Maar vanaf wanneer je weer kan fietsen in de Ardèche of flaneren aan de Cote D'Azur is onbekend. 

Veilig op weg

Portugal, Griekenland en Kroatië zijn sowieso van plan de grenzen weer te openen. Zij promoten hun land als ‘veilig’, omdat ze minder besmettingen hebben gehad. Is dat ook zo? Op de Nederlandse site van Buitenlandse Zaken is men duidelijk. Voor alle landen in de wereld geldt nog steeds het advies: alleen noodzakelijke reizen. ‘Op vakantie gaan’ is vooralsnog niet opgenomen in de routekaart van het kabinet. Al kan alles over drie weken natuurlijk weer anders zijn. Viroloog Marc van Ranst - het Belgische equivalent van onze Jaap van Dissel - heeft een andere mening: “Een vakantie in Frankrijk? Als het risico op besmetting niet groter is dan hier, valt dat te verantwoorden. Op voorwaarde dat zowel onderweg als ter plaatse de geldende afstands- en hygiëneregels worden nageleefd, natuurlijk.” Hij voegt toe: “Uit virologisch oogpunt kan reizen, maar dus alleen naar landen of regio’s waar de situatie epidemische zeer vergelijkbaar is met de onze.“

Goed voor het brein

Of je nou in Nederland blijft of een tripje over de grenst waagt. Vakantie nemen is aan te raden. Vakantie is goed voor het brein zegt hoogleraar sociale psychologie Ap Dijksterhuis in de Volkskrant: “We kunnen niet zonder vakanties. Burn-out is volksziekte nummer één. Je moet periodiek even vrij zijn en weggaan uit je vertrouwde omgeving. Vakantie is als een schoonmaakhulp door het hoofd.” De hoogleraar vervolgt: “Voorpret over vakantie is heel belangrijk. Het leven wordt gewoon leuker, het getuigt van optimisme.” Dus toch misschien maar even die reisboeken afstoffen en een 'wat-als-scenario' bedenken?