Economie na de coronacrisis

Over

De coronacrisis legt de weeffouten in onze financiële sector genadeloos bloot. Wat er mis was, komt nu aan de oppervlakte. Men maakt zich openlijk zorgen over groeiende ongelijkheid binnen landen, over multinationals die voor hun huidige verliezen om staatshulp vragen, en over het gedrag van Nederland als belastingparadijs. De vraag die óók wordt gesteld, is die van het momentum: is de tijd nu misschien rijp om de systematische fouten aan te passen? Wat zijn volgens wetenschappers precies de tekortkomingen in onze economie en waar liggen verbeteringskansen? We zochten deze week in ons archief naar antwoorden op deze vraag.

“Te veel schuld, matig toezicht en beperkte solidariteit. Welk effect heeft het virus op de toch al toenemende ongelijkheid?” Zo tweette econoom dr. Robert Went afgelopen week. Went sprak eerder bij Studium Generale over de ongelijkheid in Nederland. Mogelijk biedt deze crisis het momentum om die ongelijkheid op te heffen, zo leest de Volkskrant. Maar waar zit die ongelijkheid precies? Went legt het uit, en geeft drie manieren om ongelijkheid tegen te gaan. Over ongelijkheid gesproken: Rutger Bregman ziet in de VS een groeiende sympathie voor het universele basisinkomen als oplossing ontstaan. Bij ons in Gratis geld sprak hij met filosoof en econoom Ingrid Robeyns, die bij zijn ideeën kritische vragen stelde: bij een universeel basisinkomen, wie wint er en wie verliest er dan? Waar haal je dat geld vandaan?

De coronacrisis heropent ook de discussie over multinationals en diens maatschappelijke verantwoordelijkheid. Booking.com, een van de meest winstgevende multinationals in Nederland, deed bijvoorbeeld afgelopen week een beroep op de tijdelijke staatsteun voor bedrijven die door corona zijn beschadigd. De Volkskrant vroeg daardoor kritisch: ‘Heeft Booking.com niet al genoeg cadeaus gehad van Vadertje Staat?’ De winst mochten de directeuren zelf houden, maar verliezen worden verdeeld over iedereen. Onderzoeker Myriam Vander Stichele sprak in onze podcastaflevering De macht van het grote geld over de oorzaken van dit probleem: “Beursgenoteerde multinationals, investeringsfondsen en banken hebben de afgelopen decennia optimaal geprofiteerd van de wereldwijde vrije markt. In internationale verdragen worden hun investeringen en intellectuele eigendom beschermd, en om zo min mogelijk winst te verliezen, ontwijken ze massaal belastingen.”

Meer weten over de problemen van onze economie én eventuele oplossingen? Neem een duik in ons archief hieronder.