De-extinctie uitgelegd

Over

Extinctie ken je. Het is het volledig uitsterven van een soort. Het is gebeurd met de dinosaurussen, de dodo, de mammoet en de Falklandwolf. De noordelijke witte neushoorn en de ijsbeer volgen waarschijnlijk snel.

In 1999 gebeurde hetzelfde met de Pyreneese steenbok, een berggeitensoort uit Spanje. Het laatste vrouwtje, genaamd Celia, stierf onder een omgevallen boom. Daarmee stierf de soort uit. Maar een team Spaanse wetenschappers gebruikte kloontechnieken om het dier weer tot leven te wekken. Celia werd opnieuw geboren en leefde een aantal minuten. De soort was even teruggebracht. Het was de-extinct.

Wat houdt de wetenschap van de-extinctie in?

Hoewel nog niemand erin is geslaagd een uitgestorven soort helemaal terug te brengen, heeft de wetenschap van de-extinctie zich sterk ontwikkeld. Er lopen meerdere projecten bij Revive & Restore én in laboratoria over de hele wereld. Wetenschappers onderzoeken daar hoe ze uitgestorven diersoorten terug kunnen brengen. De Pyrenese steenbok is er één van, een ander is de Amerikaanse trekduif. Wetenschappers uit Harvard onderzoeken zelfs de terugkomst van de mammoet.

In een serie van vijf artikelen duikt stagiair Niels Tjoonk in de wereld van de-extinctie. Waar begin je mee als je een diersoort terug wil brengen? Hoe kloon je een dier dat niet meer bestaat? En hoe leer je een uitgestorven soort haar oude gedrag weer aan? In zijn laatste artikel onderzoekt Niels de motivatie achter de wetenschap. Wat voor redenen geven wetenschappers eigenlijk waarom een uitgestorven diersoort terug moet worden gebracht?

Het project van de uitgestorven trekduif 

Bovendien interviewt Niels geneticus Ben Novak. Ben is wetenschapper aan de Universiteit van California, Santa Cruz, en een van de onderzoeksleiders van Revive & Restore. Samen bespreken ze het project dat Novak leidt om de uitgestorven trekduif, de passenger pigeon, weer te laten vliegen. Zijn visie is een wereld waarin de mens een stapje terugdoet en beter leert samenleven met andere diersoorten. In balans met de natuur.