Prehistorische klimaatproblemen

Verkenners in de wetenschap

Duur 0:45:00 — Wo 3 november 2010

Prehistorische klimaatproblemen

Dr. Appy Sluijs (Biomariene Wetenschappen, UU) zoekt naar fossiele slachtoffers van klimaatveranderingen in het verleden, om hedendaagse klimaatmodellen te verbeteren.

Dr. Appy Sluijs (Biomariene Wetenschappen, UU) zoekt naar fossiele slachtoffers van klimaatveranderingen in het verleden, om hedendaagse klimaatmodellen te verbeteren. Sluijs werkt als bioloog op het terrein van de geologie, waar hij direct samenwerkt met klimaatmodelleurs, paleontologen en geochemici die een compleet andere expertise hebben, maar allemaal willen begrijpen hoe het klimaat in elkaar zit. Om te onderzoeken wat de effecten van opwarming van de aarde zijn op de lange termijn, onderzoekt hij de omstandigheden vijftig, zestig miljoen jaar geleden, een periode waarin de CO2-concentraties zo hoog lagen als de hoeveelheden die we mogen verwachten als we de komende honderden jaren alle fossiele brandstoffen verbruiken. Het klimaat van toen levert een natuurlijk experiment voor het klimaat in de toekomst, met onverwachte vondsten zoals sporen van palmgroei en nijlpaarden op de noordpool. Het belang hiervan is dat ze inzicht geven in ingewikkelde feedbackmechanismen: de bufferende capaciteit van levende systemen, maar ook de drempelwaarden worden zichtbaar. Wanneer kan de natuur varatie al dan niet onder invloed van de mens niet meer opvangen?

Spreker

Over deze serie

Verkenners in de wetenschap

Een Nobelprijswinnaar at een broodje bij een lezing van een andere vakgroep en kwam daar op zijn winnende idee. Verruim ook je blik door verder dan je eigen grenzen te kijken en ga met Studium Generale op verkenning.