Discriminatie vs. gelijkheid

Verkenners in de wetenschap

Duur 0:45:00 — Wo 6 oktober 2010

Discriminatie vs. gelijkheid

Juriste prof. mr. Jenny Goldschmidt (Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten, UU) weegt het belang af van universele mensenrechten versus individuele en culturele diversiteit.

Juriste prof. mr. Jenny Goldschmidt (Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten, UU) weegt het belang af van universele mensenrechten versus individuele en culturele diversiteit. In haar lezing gaat Goldschmidt in op het thema waaraan zij haar loopbaan wijdde: de wetenschap en de praktijk van de mensenrechten. Wat haar boeit is het beschermen van minderheden en uitsluiting voorkomen, zoals dat nu gebeurt bij Roma in Frankrijk. Zijn er grenzen aan de diversiteit? Als voorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling oordeelde zij over de islamitische werknemer van een school die vrouwen weigeren de hand te schudden. Hoe kom je tot zo'n oordeel? Door juridische principes toe te passen, maar ook door de wereld te begrijpen met behulp van andere wetenschappelijke disciplines waaronder sociologie, antropologie en filosofie. Maar begrijpen en rechtvaardigen zijn verschillende dingen. Hoe gaat Goldschmidt om met moeilijke theoretische kwesties, die ook de publieke opinie niet ongemoeid laten.

Spreker

Over deze serie

Verkenners in de wetenschap

Een Nobelprijswinnaar at een broodje bij een lezing van een andere vakgroep en kwam daar op zijn winnende idee. Verruim ook je blik door verder dan je eigen grenzen te kijken en ga met Studium Generale op verkenning.