Een grote sprong vooruit voor rechts-extremisme

De herverkiezingen van de Amerikaanse president Donald Trump maken in een hoop hoeken van de samenleving veel emoties los. In zijn eerste week worden er veel wetten teruggedraaid, veranderd of opgesteld. Deze nieuwe politieke wind pakt niet voor iedereen goed uit, maar dient wel als podium voor rechts-extremisme.
Leestijd 2 minuten — Di 4 februari 2025
Hoe krijgen we vat op extreem gedachtegoed?

Afgelopen week hielden de minderheden in Amerika hun hart vast. Sinds de verkiezingen van Donald Trump zien o.a. transgenders, mensen van kleur en vrouwen de rechten waar ze hard voor gevochten hebben langzaam weer verdwijnen. Trump kondigde in zijn eerste week een groot pakket aan nieuwe regels en maatregelen aan, die de rechten van minderheden onder druk zetten. In zijn ultraconservatieve draaiboek Project2025 is er geen ruimte voor diversiteit, gelijkheid en inclusie. Het is een grote stap achteruit voor de zelfbeschikking van vrouwen en de LGBTQ+ gemeenschap, maar een sprong vooruit voor rechts-extremisme. 

Het project wordt afgetrapt door ‘’X’’ als geslachtsoptie uit het paspoort te schrappen en juridische geslachtstransities vrijwel onmogelijk te maken voor transgenders. Daarnaast worden op verschillende manieren rechten ontnomen of aangepast, zo worden bijvoorbeeld in gevangenissen transvrouwen bij de mannen gezet. Maar niet alleen de rechten worden ingeperkt, ook terminologie wordt aangepast of bewust gemeden. Federale instanties kregen tot 31 januari de tijd om taal die met genderideologie geassocieerd wordt te verwijderen van hun websites. Zo wordt ‘’gender’’ vervangen door ‘’sekse’’, en andere termen die duiden op diversiteit en inclusie worden niet meer gebruikt. Het is niet de eerste keer dat Trump de rechten van minderheden in probeert te perken. Ook in zijn eerste termijn had de president slechts vier dagen nodig om de global gag rule te ondertekenen, een overeenkomst die ervoor zorgt dat wereldwijd de toegang tot veilige abortus verdwijnt omdat de geldkraan vanuit Amerika wordt dichtgedraaid. Nu aan de start van zijn tweede termijn, staat dit plan opnieuw op zijn prioriteitenlijstje. 

Ondanks protest en kritische geluiden, blijkt er ook veel steun voor zijn politiek. Uit een peiling van The New York Times komt naar voren dat 80% van de Amerikanen een beleid steunt waarin transgendermeisjes op scholen niet meer mee mogen doen in de meisjessport. Ook stemden twee Democraten in met de plannen van de Republikeinen. Amerika lijkt steeds conservatiever te worden, uit verschillende peilingen blijkt dat veel Amerikanen vinden dat transbewegingen en activisten zijn doorgeschoten. Met gevolg dat er vanuit de samenleving steeds meer tegengas tegen deze organisaties wordt gegeven. 

Eigenlijk versterkt Trump dus een beweging die er al is. Amerika lijkt daardoor steeds meer de kant van rechts-extremisme op te gaan, een gedachtegoed dat mainstream lijkt te worden. Ook de afgelopen jaren zien we in Nederland en de rest van Europa een steeds groter draagvlak voor rechts-extremistische opkomen, dat zorgt voor polarisatie en antigelijkheidsdenken. Maar wat houdt dit rechts-extremisme eigenlijk in, en wanneer dreigt dit problematisch te worden? Kijk hier de opname van 'De terugkeer van rechts-extremisme' terug.