Waardigheid is een manier van leven

Waardigheid, wat is dat eigenlijk?
Leestijd 1 minuut — Wo 5 augustus 2015
Writer on tour: Peter Bieri

Lezing gemist dit voorjaar? Geen nood! Lees de short reads van het voorjaarsprogramma en raak wijzer in weinig woorden. Deze keer: schrijver Peter Bieri over de vraag over menselijke waardigheid.

Over waardigheid spreekt men vooral bij afwezigheid daarvan. Het is wat gedwongen prostituees, verwaarloosde dementerenden en de meest brutale paparazzi met elkaar gemeen hebben: een gebrek aan waardigheid. Het is de prostituees ontnomen, de dementerenden hebben het verloren en de paparazzi hebben het niet, al pluizend in andermans vuilniszakken. Maar wat is waardigheid precies? Volgens filosoof prof. Peter Bieri is waardigheid een manier van leven. Het is iets wat ontstaat in de interactie tussen mensen, in de manier waarop we met elkaar en onszelf omgaan. Het is moeilijk een echte definitie te geven van waardigheid, maar je kan wel kijken naar belangrijke aspecten ervan. Autonomie, onafhankelijkheid, gelijkwaardige relaties en privacy zijn belangrijke onderdelen van waardigheid, zegt Bieri. Waardigheid is essentieel voor de mens. We kunnen niet zonder. Toch kan het ons makkelijk afgenomen worden, bijvoorbeeld als iemand inbreuk maakt op onze privacy of autonomie. Daardoor maakt waardigheid ons uiterst kwetsbaar.