Emotionele film

Nieuwste Pixar film "Inside Out' leert ons emoties te begrijpen
Leestijd 1 minuut — Ma 20 juli 2015

De nieuwste animatiefilm van Pixar probeert de kijker iets te leren over onze emoties en over opgroeien. 'Inside Out' krijgt lovende recensies van bezoekers, critici en…wetenschappers. De film gaat over hoe vijf emoties, gepersonifieerd in de karakters, Woede, Angst, Walging, Verdriet en Vreugde, proberen controle te krijgen in het brein van het 11-jarige meisje Riley, als ze een tumultueuze tijd doormaakt. Aan de New York Times legt een team van onderzoekers uit hoe ze advies gaven aan de filmmakers, omdat het verhaal op een versimpelde wijze iets vertelt over neurowetenschap en psychologie.

In de serie Lachen en huilen ging prof. dr. Marcel van Aken in op de relatie tussen persoonlijkheid en emoties. Want ondanks dat gezonde mensen dezelfde emoties hebben, gaan ze er anders mee om. Dat ligt aan je persoonlijkheid, daarin onderscheidt men grofweg drie typen. Weet je welk type iemand is, dan kun je een goede inschatting maken van iemands reactie op spanning, frustratie en positieve gebeurtenissen. Voor de uitleg kijk je 'Vrolijk of zwaarmoedig: de ontwikkeling van karakter'.