Korte film lezingenserie Ware schoonheid

Nu online: korte film Ware schoonheid
Leestijd 1 minuut — Wo 4 december 2013
Ware schoonheid

In de serie Ware Schoonheid keken wetenschappers vanuit verschillende vakgebieden naar schoonheid. Smaak is persoonlijk, maar toch vinden we vaak hetzelfde mooi. Kan je objectief bepalen wat mooi is? Neurofysiologe dr. Tessa van Leeuwen doet onderzoek naar synesthesie, en merkte op dat niet iedereen op de zelfde manier waarneemt. Zijn universele esthetische principes dan nog mogelijk? Kunsthistoricus dr. Ghislain Kieft liet zien dat er regelmatig gerekend wordt aan schoonheid, maar dat de menselijke psychologie achter wiskundige formules de doorslaggevende factor blijkt. Informaticus en kunstenaar prof. dr. Pieter Adriaanse stelde dat er wel degelijk te rekenen is aan schoonheid, zo kan je computers het ideale schilderij laten uitrekenen. Volgens filosoof dr. Rob van Gerwen heeft schoonheid niet te maken met wiskundige verhoudingen, aantrekkingskracht of symmetrie. Iets bezit schoonheid als je het innerlijke wezen kan waarnemen in het uiterlijk.

Naar aanleiding van de serie maakten we een korte film, waarin de conclusies van alle sprekers nog eens aan bod komen.