Muziek onderweg

Ga je op vakantie met de auto? Goede muziek luisteren tijdens deze over het algemeen vaak lange en saaie rit, is geen slecht plan.
Leestijd 1 minuut — Ma 15 juli 2013

Voorheen werd gedacht dat muziek nog kan afleiden, net zoals telefoneren. Gronings onderzoek toont aan dat het de rijvaardigheid amper beïnvloedt en áls het de rijvaardigheid al beïnvloedt dan is die invloed positief. Dit geldt ook voor opzwepende muziek, terwijl je zou denken dat je daar misschien harder van gaat rijden. Ook in drukke verkeerssituaties, waarbij je geneigd bent de muziek zachter te zetten, kan het luisteren naar muziek zorgen voor extra concentratie. Je hoort de muziek wel minder bewust en meezingen zit er niet meer in.

Waarom luisteren we graag naar muziek? Is dat omdat we van nature muzikaal zijn aangelegd? Daar ging de kunst en wetenschapslezing in 2010 over. Prof. dr. Henkjan Honing vertelt dat muzikaliteit een heel gewone eigenschap is die alle mensen delen; a-muzikaliteit is juist bijzonder. Door muziek kun we ontspannen, én leren. Om te weten hoe dat precies zit, lees hier een verslag over de lezing 'Iedereen is muzikaal' terug.