De macht van het grote geld

12
feb
2019

De macht van het grote geld

Met het doel voor ogen
Een einde aan armoede en ongelijkheid: het zijn mooie doelen. Maar wat als ‘het grote geld’ niet meewerkt? Onderzoeker Myriam Vander Stichele over de macht van banken en multinationals.

De SDG's (Sustainable Development Goals) zetten stevig in op economische vooruitgang. Een einde aan armoede en ongelijkheid. En inclusieve en duurzame economische groei voor iedereen. Een mooi streven. Maar de vraag is hoe realistisch dit is zonder steun van ‘het grote geld’. Banken en multinationals kiezen ondanks kritische geluiden nog altijd liever voor snelle winst dan duurzame ontwikkeling. Met een dubieuze rol voor de aandeelhouders.

In deze lezing werpt onderzoeker Myriam Vander Stichele (SOMO) een kritische blik op de fundamenten van het huidige kapitalistische systeem. Hoe komt het dat een select clubje banken, investeringsfondsen en multinationals over zoveel geld beschikt? Wat betekent dat voor hun machtspositie? En zijn de duurzame doelen eigenlijk wel haalbaar zonder grondige hervorming van de financiële sector die iedereen raakt? Een avond over razendsnelle kapitaalstromen, belastingontwijking en de noodzaak van een eerlijk speelveld.

Spreker

Datum & tijd
Dinsdag 12 februari 2019 (20:00-21:30)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig. Let op: vol = vol.
Zie ook
Direct in je agenda

Over deze serie

Met het doel voor ogen

Wij vragen wetenschappers: wat is er tot nu toe eigenlijk van de duurzame doelen terechtgekomen?