Wat kunnen we nog van het coronavirus verwachten?

Corona 1 jaar later

Duur 0:13:55 — Ma 15 maart 2021

Wat kunnen we nog van het coronavirus verwachten?

Viroloog prof. dr. Marion Koopmans doet onderzoek naar de oorsprong en de wereldwijde verspreiding van het coronavirus. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? En kunnen we een soortgelijke situatie in de toekomst voorkomen?

Viroloog prof. dr. Marion Koopmans staat bekend als een wereldleider in het onderzoek naar virus verspreiding, zo ook het coronavirus. Het kabinet kijkt naar het Outbreak Management Team, waar ze lid voor is, voor advies rondom de maatregelen. Daarom doet ze haar best zoveel mogelijk kennis op tafel te brengen, onder andere door een grondige reconstructie van het virus te maken in Wuhan, de Chinese stad waar wetenschappers het virus voor het eerst constateerden. Koopmans licht een tipje van de sluier: de grote voedselmarkt in Wuhan, waar vermoedelijk levende, wilde dieren werden verhandeld die een variant van het virus meedroegen, is niet de grote boze brandhaard van corona zoals de media het afschilderden. Maar Wuhan is wel een voorbeeld van een moderne miljoenenstad waar een hoog risico bestaat op virusverspreiding. Meer weten hoe dit in z’n werk gaat? Bekijk dan deze video.

Spreker

Over deze serie

Corona 1 jaar later

In maart 2021 maken we de balans op met wetenschappers en andere experts. Wat weten we inmiddels van het coronavirus (en wat niet)?