Onderwijs voor de toekomst

In de schoolbanken

Duur 0:45:00 — Wo 8 oktober 2014

Onderwijs voor de toekomst

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. We kunnen dus maar beter zorgen dat we jongeren goed opleiden, zeker in een kenniseconomie als de onze.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. We kunnen dus maar beter zorgen dat we jongeren goed opleiden, zeker in een kenniseconomie als de onze. De kwaliteit van het onderwijs in Nederland is altijd goed geweest, maar gaat inmiddels voorzichtig achteruit. Het gemiddelde opleidingspeil van leerkrachten is jarenlang gedaald, net als het aantal mensen dat leraar wil worden. Minder dan de helft van de basisscholen voldoet aan de belangrijkste kwaliteitsnormen, en op middelbare scholen wordt meer dan één op de vijf lessen gegeven door een onbevoegde docent. Maar ook aan de universiteiten vallen nog veel dingen te verbeteren. Zijn onze scholen en opleidingen klaar voor de 21e eeuw? Prof. Dr. Peter van Lieshout legt uit.

Spreker

Over deze serie

In de schoolbanken

Lezingen over de maakbaarheid van het onderwijs en de samenleving. Wat werkt wel op school en wat niet? Van iPadscholen tot toetsgekte. Wat zegt de wetenschap?