Boutellier

Prof. dr. Hans Boutellier

Psycholoog
2 opnames
Prof. dr. Hans Boutellier is sinds 2003 algemeen directeur van het Verwey-Jonker Instituut, een onafhankelijk onderzoeksinstituut voor advies en innovatie op sociaal-maatschappelijk terrein.

Hiernaast bekleedt hij de Frans Denkers Leerstoel bij Bestuurswetenschappen aan de Vrije Universiteit, met de leeropdracht Veiligheid en Burgerschap. Boutellier studeerde sociale psychologie en heeft zich sindsdien bezig gehouden met (jeugd)criminaliteit, veiligheid, moraliteit en strafrecht. In 1993 promoveerde hij op de morele betekenis van criminaliteit in een postmoderne cultuur. Boutellier schreef in 2002 De veiligheidsutopie. Hedendaags onbehagen en verlangen rond misdaad en straf (ook vertaald in het Engels en Frans). Zijn laatste boek is De improvisatiemaatschappij. Over de sociale ordening van een onbegrensde wereld (2011).

Verwey-Jonker Instituut
Het Verwey-Jonker Instituut is een onafhankelijk onderzoeksinstituut in Utrecht voor advies en innovatie op sociaal-maatschappelijk terrein. Al vijftien jaar voorzien zij hun opdrachtgevers van toonaangevende, bruikbare en wetenschappelijk onderbouwde antwoorden op sociaal-maatschappelijke vragen.