On speaking terms

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Over deze serie

Geweld hoort bij de mens en de natuur. Moeten we er dan mee leren leven? Of is het juist iets van de mens dat wij onze agressie kunnen beheersen? De wetenschap van de vredeseducatie probeert met middelen als dialoog en verzoening grip te krijgen op geweld.

De dialoog is in te zetten in conflictsituaties, waarbij achteraf de vrede hersteld moet worden zoals in Congo of Noord-Ierland, maar ook als middel dat conflicten helpt voorkomen. Zelfs kinderen kunnen met spel democratische principes leren, denk aan rekening houden met de minderheid en het sluiten van compromissen.

Zijn agressie en geweld te sturen door dialoog? Of is dat een gevecht tegen de bierkaai? Op dit symposium zullen onderzoekers met veel ervaring in het toepassen van dialoog op deze vragen ingaan. Kunnen de twee verschillende soorten vredeseducatie iets van elkaar leren en elkaar verhelderen?

De Universitaire Vredesdagen zijn in het leven geroepen door Nobelprijswinnaars. De Universiteit Utrecht organiseert dit symposium jaarlijks, met de studentenvereniging voor internationale betrekkingen (SIB) en ontwikkelingsorganisatie Oikos, om te laten zien hoe wetenschap kan worden ingezet voor vrede in plaats voor oorlogsvoering.

Geïnteresseerd? Kijk dan ook bij het Symposium Millennium Development Goals - A challenge for today's youth.

Programma

Middagprogramma
Het symposium begint om 16.00 uur met een openingslezing (Engelstalig) door Colin Craig. Hij is een van de ontwikkelaars van de Dialogue for Peaceful Change-methode, gebaseerd op zijn ervaringen bij het vredesproces in Noord-Ierland.

Daarna kun je kiezen voor een van de parallelle workshops. Maak zelf kennis met de DPC-methode (o.l.v. Craig, Engelstalige workshop) in een van de workshops. Of ga in debat over 'Onderhandelen met de Taliban' (journaliste Deedee Derksen en Qader Shafiq, i.s.m.Arash Yaqin, Nederlandstalige workshop). Of bekijk de documentaire Weapon of War over de burgeroorlog in Congo, en spreek met Wies van Bemmel (Amnesty International) die de film gebruikte om slachtoffers en daders met elkaar in gesprek te brengen (Nederlandstalige workshop). George Weiss geeft een workshop over zijn project Radio Rwanda (Engelstalige workshop).

Avondprogramma
Na een korte introductie (Engelstalig) over dialoog en de mogelijkheden van vredeseducatie door Colin Craig om 19.30 uur, zal prof. dr. Micha de Winter (Pedagogiek, UU) vertellen hoe de sociale wetenschappen onderzoek doen naar vredeseducatie in wijken, zoals in Culemborg (Nederlandstalig). Dr. Bas van Stokkom (Centrum voor Ethiek, RUN) deed onderzoek naar het proces van verzoening en vergeving na hevige conflicten, zoals in Zuid-Afrika. Wat kunnen het Nederlandse en het internationale perspectief van elkaar leren? Na afloop volgt een discussie.

In samenwerking met...

SIB
Stichting Oikos