De Duiders
Het kabinet Schoof bezuinigt op een hele hoop zaken, maar trekt voor kernenergie de portemonnee. De afgelopen jaren is kernenergie een veelbesproken onderwerp geweest binnen de politiek. Waar de ene partij het als dé oplossing ziet, geloven andere partijen dat onze energiebehoefte toch voorzien kan worden met zonne- en windenergie. Het nieuwe kabinet wil vier nieuwe kerncentrales laten bouwen, maar loopt hierbij wel tegen steeds meer complicaties aan. Zo lijken de kosten zich op te stapelen en is onze kennis achterhaald.
Vergeleken met buurlanden heeft Nederland decennialang weinig geïnvesteerd in de ontwikkeling van kernenergie, maar nu lijkt het tij te keren. Het nieuwe kabinet maakt 14,5 miljard vrij om hun nucleaire ambities te financieren. Voorheen lagen er nog plannen om twee nieuwe centrales te bouwen, nu is de ambitie om vier centrales te realiseren -waarvan de bouw in 2028 zou moeten beginnen. Ook wordt er vanuit onderwijs ingespeeld op de nieuwe banen die binnen de nucleaire sector zullen toenemen. In Zeeland begon daarom deze week de eerste groep enthousiaste hbo-studenten aan een minor over nucleaire energie. Met de bouw van de nieuwe centrales gaan namelijk zeker 2800 extra mensen nodig zijn om deze draaiende te houden.
De bouw van een kerncentrale kan tot 25 jaar duren en kost veel geld. Dit maakt de financiële risico’s groot en daarom is het lastig om marktpartijen te vinden die dit willen bekostigen. Dit is iets waar buurlanden al eerder tegenaan liepen en Nederland nu dus ook. Klimaatminister Sophie Hermans pleit er daarom voor om van de nieuwe centrales staatsbedrijven te maken, een constructie waarbij bedrijven wel aandelen zouden kunnen kopen. De oppositie is kritisch over de haalbaarheid van deze plannen. Uit onderzoek blijkt namelijk ook dat de werkelijke kosten voor de bouw neerkomen op 20 miljard per centrale. Dit roept veel vragen op over de huidige begroting van 14,5 miljoen. D66 geeft daarom aan dit geld dan liever naar andere klimaatprojecten zoals duurzame landbouw te zien gaan. Kernenergie slurpt dus een groot deel van het klimaatbudget op. Hoe zeker weten we dat kernenergie de oplossing is?
Atoomfysicus prof. Wim Turkenburg erkent dat Nederland te lang heeft lopen toekijken hoe buurlanden gebruik maken van kernenergie en hierdoor een kennisachterstand heeft opgelopen. Kernenergie is de duurste energiebron met de meeste risico’s: restafval van kernenergie doet er namelijk wel 30 jaar over om te halveren en daardoor kan dit wel 300 tot 600 jaar radioactief blijven. Toch gaan we met slechts zonne- en windenergie onze energievraag niet kunnen dekken. Kijk hier de opname terug waarin Turkenburg vertelt wat volgens hem de oplossing voor onze energietransitie is.