Waarom het waardeloos is om je skinny jeans weg te gooien

Elk jaar gooien we z'n allen meer kleding weg, de berg afdankertjes reikt tot hemel. Een nieuwe overheidsregeling moet hier verandering in brengen. Een goed begin, maar wat is nog meer nodig?
Leestijd 1 minuut — Di 27 juni 2023

Wat doe jij met een versleten spijkerboek? Grote kans dat je de broek weggooit en niet naar de kleermaker brengt om 'm te laten maken. In meer dan de helft van de gevallen belandt oud textiel namelijk niet in de kledingcontainers, maar bij het gewone afval. Vervolgens wordt de broek vernietigd of eindigt die op een stortplaats in de natuur. Een nieuwe wet moet hier verandering in brengen. Vanaf 1 juli dragen winkels en kledingmerken zelf de verantwoordelijkheid voor het inzamelen, sorteren en hergebruiken of recyclen van afgedankte kleding. Ook moeten de bedrijven de inzameling en het verwerken zelf gaan betalen. Eerder waren hier de gemeenten hier verantwoordelijk voor en waren de kledingcontainers in de wijk hét inzamelpunt.

De producten die wij weggooien zijn vaak niet eens stuk of niet meer te repareren. Nee, we gooien ze weg omdat er constant nieuwe producten op de markt gebracht worden, dit maakt het moeilijk om tevreden te zijn met je verouderde spullen. Weg met de skinny jeans, hallo baggy pants! “Maar als iedereen op de wereld evenveel zou consumeren als wij Nederlanders, zouden we minstens drie aardbollen nodig hebben,” legt industrieel ontwerper prof. dr. Ruth Mugge (TU Delft) uit tijdens een lezing over verspilling en de waarde van producten. We moeten minder gaan verspillen en meer gaan recyclen, maar hoe doen we dat? Voor een duurzame omgang met spullen moeten we volgens Mugge anders gaan kijken naar de waarde van producten. De focus op de emotionele of historische waarde achter een product zorgt er namelijk voor dat de consument zuiniger omgaat met het product. Kijk de opname hier terug.