ET phone home: in contact met buitenaards leven

Velen beweren ooit een ufo te hebben gespot. Eind juni komt er een officieel Amerikaans rapport over onverklaarde verschijnselen. Nu zijn de eerste resultaten zijn gelekt. Geeft het uitsluitsel over het al dan niet bestaan van buitenaards leven?
Leestijd 2 minuten — Wo 9 juni 2021

Het is een vraag die ons al eeuwen fascineert: bestaat er elders in het heelal buitenaards leven? Ons Melkwegstelsel is slechts één van de biljoenen sterrenstelsels, dus het kan toch niet zo zijn dat wij de enige levende wezens zijn? Ook voor boeken en films is het buitenaardse een onuitputtelijke inspiratiebron. Toch blijft het niet alleen bij verzonnen verhalen, vol vliegende schotels en groene mannetjes met langgerekte hoofden. Er zijn tientallen ufo waarnemingen bekend, ook in Nederland. Het Amerikaanse leger heeft vorig jaar officieel bevestigd dat soldaten onverklaarbare dingen in het luchtruim hebben gezien. Eind deze maand presenteert de Amerikaanse overheid een grootschalig onderzoek naar deze en meer onverklaarbare verschijnselen. Nu zijn de eerste resultaten gelekt.

Het rapport van de Unidentified Aerial Phenomena Task Force (UAPTF), onder leiding van de inlichtingendienst van Amerikaanse marine, bevat meer dan 120 incidenten waarbij ‘iets’ is betrokken waarvan de oorsprong niet bekend is. De observaties zijn dus niet toe te schrijven aan al bekende Amerikaanse militaire technologie of andere overheidstechnologie, zo schrijft The New York Times. Maar, volgens anonieme bronnen, blijven er nog altijd meerdere verklaringen mogelijk voor de raadselachtige fenomenen, bijvoorbeeld experimentele technologieën uit Rusland of China. Het is dus niet meer dan logisch dat het Amerikaanse leger de vermeende ufo waarnemingen onderzoekt, vertelt ufo-scepticus Pepijn van Erp in een artikel van de Volkskrant: “Dat is een kwestie van nationale veiligheid. Je wilt zeker weten dat dit geen Chinese spionagedrones zijn. Ik zie dit soort beelden vooral als spannende puzzels die om een oplossing vragen.” Voor nu is dit buitengewone raadsel nog steeds niet opgelost.

Eeuwenoud mysterie

In de lezing ‘Marsmannetjes en leven in het zonnestelsel’ vertelt wetenschapsjournalist Govert Schilling dat de vraag of er leven bestaat buiten onze planeet ook onze verre voorouders al bezighield. Zo wordt het boek ‘Somnium’ van Johannes Kepler, dat rond 1611 geschreven werd, tegenwoordig ervaren al het eerste echte science fiction boek. Kepler, astronoom en mysticus, zag andere werelden als iets waar je ook op kan bewegen. Ook Christiaan Huijgens (1626-1695) was er van overtuigd dat andere werelden ook bewoond zouden zijn. En toen Mars in 1877 van dichtbij door telescopen bekeken kon worden, ontstonden de eerste ideeën over wraakzuchtige marsmannetjes.

Langzaam komen we steeds meer te weten over het heelal en de planeten om ons heen. Recent landde robotverkenner Perseverance nog succesvol op het oppervlak van Mars, op zoek naar de eerste tekenen van leven hier op de rode planeet. Volgens dr. Daphne Stam zijn wij zeker niet alleen, maar wel eenzaam en onvindbaar. In de reeks Iets nieuws onder de zon vertelt zij verder over de mogelijkheid van buitenaards leven. En die ufo's? Voor nu blijven ze wat ze waren: ongeïdentificeerd.