Het wereldwijde plasticprobleem vormt een tikkende tijdbom

Plastic kan fantastische toepassingen hebben, maar vormt ook een hardnekkig probleem. Van de hoogste bergtoppen tot aan de bodem van de oceaan en het diepste regenwoud: plastic afval is overal te vinden. Is recyclen dan de oplossing?
Leestijd 2 minuten — Di 6 oktober 2020
Groene bedoelingen

Stel je voor: een “superenzym” dat plastic zes keer sneller afbreekt dan nu het geval is, én goedkoper dan de huidige recyclingtechnieken. Het klinkt bijna utopisch, maar een team van wetenschappers maakte het de realiteit. Het onderzoek werd eerder deze maand gepubliceerd in Nature. Zulke veelbelovende recycletechnieken zijn broodnodig, want we kampen met een gigantisch plastic probleem. Niet gerecycled plastic zorgt voor een verhoogde CO2-emissie, 'plastic regen' en een verstoring van de natuurlijke voedselkringloop van dieren. Plastic kan 500 jaar ongestoord op de bodem van de oceaan vertoeven en wordt dan de lunch van nietsvermoedende zeedieren. Hoog tijd voor verandering, vindt ook hoogleraar Resources & Reclycling dr. Peter Rem (Universiteit van Delft). Hij stelt echter dat grote producenten, verantwoordelijk voor veel plastic afval, nieuwe recycletechnieken grotendeels links laten liggen. Ook de Nederlandse overheid is terughoudend in het nemen van maatregelen om recyclen mogelijk te maken, zoals belastinggeld verhogen. Waarom is het verbruik van plastic zo’n hardnekkig probleem?

Als je denkt impact te maken wanneer je je plastic afval scheidt, dan heeft Rem ontnuchterend nieuws. Het meeste plastic wordt namelijk gewoon verbrand in plaats van gerecycled. Dat komt omdat recyclen vrijwel alleen werkt voor grote, schone plastic verpakkingen die veel worden gebruikt. “Het is geen slechte techniek”, zegt Rem. Maar plastic komt in 250 soorten en maten die lang niet altijd geschikt zijn voor recyclen. Daarnaast kost het ook veel geld, dat ergens vandaan moet komen. Volgens Rem kijken producenten eerst naar hun winstmarge. Die neemt niet toe door te recyclen. De leefbaarheid op de aarde is bijzaak. Volgens de hoogleraar ligt daarom veel hoop bij burgerinitiatieven. Je kunt proberen zoveel mogelijk producten te kopen zonder plasticverpakking, al is dat lastig in de supermarkt, maar op de markt gaat dit al beter. Denk ook aan het scheiden van glas en papier, materialen die wel worden gerecycled. Opvallend is dat recent grootproducenten McDonalds en Coca-Cola nu wel de overstap maken naar recyclebaar materiaal. Wellicht betekent dit toch dat duurzaamheid hoger op hun agenda staat dan Rem dacht... Kijk de lezing ‘Afval bestaat niet’ van prof. dr. Peter Rem terug, of lees het blog ‘We moeten het hebben over ons afvalprobleem’.