Spinoza leeft!

De ideeën van Spinoza zijn nog steeds actueel.
Leestijd 1 minuut — Ma 3 maart 2014

Spinoza is terug! Zo kopte de Volkskrant afgelopen weekend. De 17e eeuwse denker was al populair in het buitenland, nu is hij ook met een comeback in Nederland bezig. Spinoza is de invloedrijkste filosoof die ons land heeft voortgebracht. Hij was een radicale denker voor zijn tijd, maar ook nu nog zijn zijn ideeën actueel. Als een van de eerste brak hij met het Middeleeuwse beeld van God als een almachtig wezen boven de natuur. God en natuur zijn één. Zijn maatschappijkritiek en manier van denken wordt door sommigen gezien als fundament voor de Verlichting. Deze week verschijnen er twee nieuwe boeken van en over hem. In de reeks Vrijheid en verplichting besprak prof. dr. mr. Herman Philipse een selectie van grote westerse filosofen over ethiek. Aan de hand van Spinoza beantwoordt hij de vraag: Is er binnen een deterministisch wereldbeeld wel ruimte voor ethiek? Bekijk de lezing. In de huidige serie Tien geboden revisited onderzoeken Maarten van Buuren en Hans Achterhuis de status van deze oude leefregels. En ook hier blijkt Spinoza nog veel waarde te hebben.