8 oktober: het meest spectaculaire en praktische materiaal: spijkerstof

Hij is leuk, gemaakt van fijn materiaal en altijd in de mode. Iedereen, van jong tot oud, heeft er wel een exemplaar van in zijn kast liggen: een mooie, blauwgekleurde jeans.
Leestijd 2 minuten — Ma 8 oktober 2012

Er bestaat geen enkel ander kledingstuk dat van grotere historische waarde is dan de spijkerbroek. Als je benieuwd bent naar de vele verhalen die achter de eeuwenoude jeans schuilen, bezoek dan een keer de nieuwe tentoonstelling van het Centraal Museum: Blue Jeans. Deze vernieuwende expositie, vertelt ze allemaal.

Naast het feit dat de spijkerbroek wordt gedragen als voornaam kledingstuk en als expositieonderwerp, kan een jeans ook dienen als materiaal om kunst mee te maken. Tegenwoordig worden er kunstwerken gemaakt van –jawel- restjes jeans.

Op deze manier herontdekken steeds meer kunstenaars de schoonheid van oude, willekeurige materialen en de daarmee verbonden ambachten. Werken met je handen is weer helemaal hip. Denk aan zelf kleding of meubels maken van hergebruikte stof of hout. Zo krijgen oude spijkerbroeken nieuw leven ingeblazen door de broek te bewerken tot tas of schort.

De slijtvaste stof denim en indigo, dat de jeans blauw doet kleuren, is materiaal dat als vanzelfsprekend in ons leven aanwezig is. Materiaal beïnvloedt onze handelingen in het dagelijks leven op allerlei manieren zonder dat we hierbij stil staan. Hierover sprak dr. Ann-Sophie Lehmann op 24 september in de lezingenreeks 'Stof tot nadenken'. Zij zette helder uiteen hoe aspecten uit ons dagelijks leven feilloos aansluiten op diverse stoffen en materialen. Aansluitend is prof. Timothy Ingold in dezelfde lezing ingegaan op het belang van herevaluering van materialen. Hij heeft hiervoor een theorie proberen te ontwikkelen. Ingold pleit ervoor dat men zich vooral moet bezig houden met de bedoelingen en gedachten die achter objecten zitten. Wanneer je benieuwd bent naar de gedachte achter materiaal zoals dat van blue jeans, verrijk jezelf en kijk de lezing Stof tot nadenken: Alchemie en design: nieuwe materialen scheppen.