Bonusverbod voor banken

Tijdens de De Wereld Draait Door-uitzending van 31 januari 2012, besprak Ronald Plasterk het wetsvoorstel dat hij in gaat dienen namens de SP en de PvdA.
Leestijd 1 minuut — Wo 1 februari 2012

Hij pleit voor een bonusverbod voor alle banken en verzekeraars. Plasterk meent dat het huidige systeem te vrijblijvend is, en vindt dat er strengere regels moeten komen. In het najaar van 2011 vond het Sustainable Finance Lab plaats, een serie bijeenkomsten over de toekomst van de financiële sector. Dit werd georganiseerd door Utrecht Sustainability Institute (USI) en de Triodos Bank. Na vier discussieavonden presenteerde voorzitter Herman Wijffels een aantal aanbevelingen voor de toekomst. Eén daarvan was het stopzetten van het bonussysteem. De bankensector moet op de schop, waarbij er vooral meer aandacht moet worden besteed aan veiligheid en soberheid. Ronald Plasterk kondigde toen aan bezig te zijn met een wetsvoorstel om de bonussystemen te veranderen. Inmiddels ligt het voorstel er dus, en zullen we zien of de andere aanbevelingen van het Sustainable Finance Lab ook in acht worden genomen. Bekijk deze pagina voor de links naar de opnames en de bijbehorende blogs.