Science Session #5 | Ethische dilemma's in coronatijd

21
okt
2020

Science Session #5 | Ethische dilemma's in coronatijd

Livestream
Science Sessions
Bij ethische dilemma's vechten verschillende belangen en plichten om voorrang. Hoe maken we een zorgvuldige afweging in coronatijd?

"Tijdens de coronacrisis werd iedereen een ethicus." Dit zijn de woorden van hoogleraar Ethiek van Biomedische Innovatie en Eerste Kamerlid Annelien Bredenoord. Immers, we maken iedere dag lastige keuzes waarin we verschillende belangen tegen elkaar opwegen. 'Ga ik op bezoek bij vrienden, of blijf ik, met het oog op de volksgezondheid, zoveel mogelijk thuis?' Bij ethische dilemma's vechten verschillende belangen en plichten om voorrang. Een perfecte uitkomst is er nooit. Maar een zorgvuldige afweging, is het minste wat we kunnen doen.

Als medisch ethicus buigt Bredenoord zich normaliter over nieuwe biomedische technologieën, zoals organoïden (driedimensionale stamcellen die een orgaan kunnen vervangen), de ethiek van embryo-onderzoek of het gebruik van algoritmes in de zorg. Tijdens de coronacrisis deden zich acute dilemma's voor, zowel op micro- als op macroniveau. Wie heeft er recht op een schaars IC-bed? Of op beschermende middelen? En wie is er bevoegd op ingrijpende beslissingen te nemen, die miljoenen mensen beperken in hun bewegings- en ondernemingsvrijheid? Tijdens deze Science Session praten we met Bredenoord over deze en andere ethische dilemma's.​

Spreker

Datum & tijd
Woensdag 21 oktober 2020 (20:00-20:45)
Voertaal
Nederlandstalig
Livestream link
Direct in je agenda

Over deze serie

Science Sessions

Nu jij niet naar de wetenschap kan komen, brengen we de wetenschap gewoon naar jou! In de Science Sessions vragen we wetenschappers wat hen bezighoudt in deze vreemde tijden. Welke vragen moeten juist nu worden gesteld?