Wat je niet weet

27
mrt
2019

Wat je niet weet

Ode aan onzekerheid
Laten wetenschappers genoeg ruimte voor onzekerheid in hun werk en conclusies? InterScience avond met wetenschappers van De Jonge Akademie.

Arfan Ikram

Wetenschappers willen de wereld beter begrijpen. Maar hoe trek je de juiste conclusies uit je observaties? Medisch epidemioloog prof. Arfan Ikram (Erasmus MC) onderzoekt de oorzaken van hersenaandoeningen zoals dementie, Alzheimer, Parkinson en beroertes en legt onverwachte valkuilen in onderzoek bloot. Hoe kun je met een goede onderzoeksopzet zulke onzekerheid uitsluiten?

Hanneke Hulst

MS is een slopende hersenziekte met een onvoorspelbaar verloop. Naast problemen met lopen, krachtverlies en gevoelsstoornissen ontwikkelt ongeveer 70% van de mensen met MS ook cognitieve stoornissen, zoals geheugenverlies. Patiënten geven aan dat vooral dat laatste van grote impact is op hun kwaliteit van leven. Hoe ga je als patiënt om met de onzekerheid of jij wel of niet je geheugen of concentratie zal verliezen? Biedt de wetenschap zekerheid als het gaat om individuele voorspellingen?

Daniel Oberski

Op basis van onderzoek naar een klein deeltje van de wereld, proberen wetenschappers algemene uitspraken te doen. Maar die stap is niet vanzelfsprekend en gaat altijd gepaard met onzekerheid. Want wanneer heb je voldoende metingen, waardes of steekproeven gedaan om iets te zeggen over de wereld daarbuiten? Statisticus dr. Daniel Oberski vertelt over verschillende soorten onzekerheid en hoe je daar mee om kunt gaan.

Rivke Jaffe

Om risico’s te beperken, doen stadsbestuurders en politie soms vreemde dingen. Ze experimenteren er op los met proefballonnetjesbeleid, ‘living labs’ en ‘predictive policing’. Antropoloog en stadsgeograaf prof. Rivke Jaffe deed hier onderzoek naar op Jamaica. Hoe hangen stadsbeleid, vastgoedspeculatie en misdaadpreventie met elkaar samen? En welke rol speelt onzekerheid daarin?

In samenwerking met De Jonge Akademie van de KNAW. 

 

 

Sprekers

Datum & tijd
Woensdag 27 maart 2019 (20:00-21:30)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig. Let op: vol = vol.
Direct in je agenda

Over deze serie

Ode aan onzekerheid

We zijn omgeven door onzekerheid. En toch proberen we te voorspellen wat er gaat gebeuren. Wat zou er gebeuren als we onzekerheid vaker zouden omarmen?