Hoe creatief is kunstmatige kunst?

Wie is er bang voor AI?

Duur 1:28:55 — Di 3 oktober 2023

Hoe creatief is kunstmatige kunst?

Kunnen computers creatief zijn? Met literatuurwetenschapper prof. Kiene Brillenburg Wurth en computerwetenschapper dr. Maarten Lamers.

Creativiteit wordt door velen gezien als iets uniek menselijks. En dus steekt er iets als AI ineens prachtige schilderijen maakt, rapt als Drake en literaire thrillers schrijft. Voor leken is het steeds moeilijker om computerkunst van echte kunst te onderscheiden: begin dit jaar won een door AI gegenereerde foto zelfs een prestigieuze fotoprijs. Hoe houdbaar zijn onze ideeën over originaliteit en creativiteit? Is creëren slechts het samenvoegen van eerder opgedane kennis en ervaring, of gebeurt er iets nieuws, iets magisch, iets menselijks als een kunstenaar aan de slag gaat? Kan je kunst maken zonder begrip te hebben van emoties, en zonder de ervaring van een lichaam? Computerwetenschapper dr. Maarten Lamers (LEI) legt uit hoe computers kunst maken en literatuurwetenschapper prof. Kiene Brillenburg Wurth (UU) vertelt wat computers ons kunnen leren over onze eigen creativiteit.

Sprekers

Over deze serie

Wie is er bang voor AI?

Is de angst voor kunstmatige intelligentie terecht? Verspreid over 3 avonden komen zeven wetenschappers aan het woord die zich buigen over het verleden, het heden en de toekomst.