Verandert AI de democratie?

Wie is er bang voor AI?

Duur 1:36:05 — Wo 1 november 2023

Verandert AI de democratie?

Worden we straks bestuurd door computers? Met bestuurskundige prof. Albert Meijer, computerwetenschapper prof. Felienne Hermans en politicoloog prof. Daniël Mügge.

Onze overheid leunt voor beslissingen steeds vaker op algoritmes. Als we ons de wet laten voorschrijven door computers, verliezen we niet alleen een deel van onze privacy, maar ook onze zeggenschap. Het is moeilijk een beslissing aan te vechten als je geen loketje met een echt mens voor je hebt, maar een computer. Het gevaar komt van meerdere kanten, ook Big Tech probeert ons digitaal te controleren en bijvoorbeeld onze tijdsbesteding te beïnvloeden. Hoe verandert AI onze democratie? Met bestuurskundige prof. Albert Meijer (UU) over hoe digitalisering onze democratische intituties uitholt, politicoloog prof. Daniël Mügge (UvA) over hoe de 'digitale hangmat' zorgt voor polarisatie en verlies van collectieve kracht, en computerwetenschapper prof. Felienne Hermans (LEI) vertelt hoe programmeertaal democratischer kan.

Sprekers

Over deze serie

Wie is er bang voor AI?

Is de angst voor kunstmatige intelligentie terecht? Verspreid over 3 avonden komen zeven wetenschappers aan het woord die zich buigen over het verleden, het heden en de toekomst.