Hoe boeren de natuur kunnen redden

De toekomst van ons eten

Duur 1:29:15 — Di 28 februari 2023

Hoe boeren de natuur kunnen redden

Hoe kunnen boeren de natuur redden? Milieukundige dr. Jerry van Dijk (UU) over wat er nodig is voor natuur-inclusieve landbouw.

Het wordt steeds duidelijker dat het niet goed gaat met de Nederlandse natuur. En de manier waarop we voedsel produceren is daar een belangrijke oorzaak van. Door het intensieve gebruik van land en grondstoffen produceren we weliswaar veel en goedkoop voedsel, maar verslechtert onze leefomgeving en neemt de biodiversiteit af. Planten, vogels en insecten verdwijnen uit het Nederlandse landschap. Bovendien zijn boeren zelf ook slachtoffer van het systeem. Zo neemt het aantal boeren al decennialang af en komt een groot deel van de boeren maar net rond.

Waarom verloopt de omslag naar duurzame landbouw zo moeilijk? Welke belangen zijn er? En hoe zorgen we voor natuur-inclusieve landbouw waar ook boeren van profiteren? Met milieukundige dr. Jerry van Dijk (UU).

In samenwerking met het Copernicus Institute of Sustainable Development & Future Food Utrecht (UU).

Sprekers

Over deze serie

De toekomst van ons eten

Klimaatverandering, de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne laten zien hoe kwetsbaar ons voedselsysteem is. Als we niet ingrijpen, dreigt een wereldwijde voedselcrisis. Hoe stoppen we die?