Een robot als vriend

Huisje, boompje, beestje

Duur 0:45:00 — Wo 18 februari 2015

Een robot als vriend

Van zorgrobots en robots die sportlessen aan bejaarden geven, tot Siri op de iPhone: spraakonderzoekster Khiet Truong (UT en RUN) onderzoekt hoe de interactie tussen mens en robot zo realistisch en prettig mogelijk verloopt.

Van zorgrobots en robots die sportlessen aan bejaarden geven, tot Siri op de iPhone: spraakonderzoekster Khiet Truong (UT en RUN) onderzoekt hoe de interactie tussen mens en robot zo realistisch en prettig mogelijk verloopt. Het ontwikkelen van robots die emoties van mensen begrijpen is lastig, maar waardevol. Het is een uitdaging voor wetenschappers om verbale en non-verbale communicatie, en sociale intelligentie bij robots natuurlijk na te bootsen. Hierin loopt Japan voorop, ook als het gaat om de inzet van robots, mede door de vergrijzing. Ouderen zijn een kwetsbare groep, dus moeten we ons ook afvragen: wat zijn de ethische implicaties van robots als vriend?

Spreker

Over deze serie

Huisje, boompje, beestje

Lost technologie problemen op of creëert het behoeften en drang naar controle? Van alles weten over je lichaam tot de huishoudrobot: op naar een perfect leven.