Huisje, boompje, beestje

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Over deze serie

Het menselijk vernuft stelt ons in staat onszelf en onze omgeving te vervolmaken. Maar wat is het ideaalbeeld?

De beloften van de slimme thermostaat, de waterkoker met wifi, de zelfrijdende auto en andere geavanceerde innovaties veranderen ons dagelijks leven. Wordt het daarmee veiliger, aangenamer en hebben we meer vrije tijd? Door alles te verbinden creëren we een superintelligent netwerk dat het gemak dient. Maar wat gebeurt er met de informatiesporen die we overal achterlaten?

Controle lijkt het sleutelwoord, ook als het gaat om onze gezondheid. Als we levensprocessen nog beter kunnen meten, eicellen eeuwig kunnen bewaren en veroudering kunnen stoppen, zijn we dan minder bang voor onvoorspelbaarheid? Op naar een perfect leven door technologie.

In samenwerking met de projecten De Volmaakte Mens van VPRO/HUMAN en De Controlegroep van medialab SETUP.

Elke week verloten we een cd en koffievouchers van Bar Gutenberg. Ook zijn er broodjes (op=op), gesponsord door UMC Utrecht en Sodexo.

Discussieer mee via Twitter #sguu

Woensdag 4 februari
HET PERFECTE LICHAAM
Dr. Ingrid Geesink (Rathenau Instituut) vertelt over de digitalisering van het lichaam met apps en sensoren. Worden we van meten echt beter?

Woensdag 11 februari
DE EICELBANK
Prof. dr. Bart Fauser (Gynaecologie, UMC Utrecht) biedt vrouwen de kans hun eicellen in te vriezen. Is dit de gezinsplanning van de toekomst?

Woensdag 18 februari
EEN ROBOT ALS VRIEND
Dr. Khiet Truong (UT en RUN) over het ontwikkelen van empathische robots. Lach je in de toekomst samen met een mechanisch maatje?

Woensdag 25 februari
BANEN BEDREIGD?
Van de kaartjesautomaat tot robots die het huishouden doen. Hebben we in de toekomst nog wel werk? Dr. Anna Salomons (Economie, UU) legt uit hoe nieuwe technologie de arbeidsmarkt beïnvloedt.

Woensdag 4 maart
JE DATA, JE DAGBOEK
Dr. Mirko Tobias Schäfer (Utrecht Data School, UU) laat zien dat iedereen datasporen achterlaat. Wat kan je aan de hand daarvan over iemand te weten komen

Woensdag 11 maart
INTERNET OF THINGS
Binnenkort is bijna elk voorwerp in en om het huis online. Dr. Egon van den Broek (Informatica, UU) legt uit hoe dit ons leven zal gaan veranderen.

Woensdag 18 maart
ROBOTS: SUPERINTELLIGENT OF OLIEDOM?
Worden robots slimmer dan mensen en zou dat gevaarlijk zijn? Dr. Pim Haselager (Kunstmatige Intelligentie, RUN) scheidt feit van fictie.

Woensdag 25 maart
JE WEET NIET WAT JE MIST
Lost nieuwe technologie problemen op of creëert het vooral behoeftes? Fascinerend is het in elk geval, aldus Bas Heijne (schrijver en columnist).