De wetenschap van geluk. Mentale ziekte en gezondheid?

Utrecht science

Duur 0:45:00 — Wo 27 april 2011

De wetenschap van geluk. Mentale ziekte en gezondheid?

"Er vindt een verschuiving van lichaam naar geest plaats in de top van chronische ziekten. Van bewegings- en ademhalingsziekten naar geestelijke ziekten.

"Er vindt een verschuiving van lichaam naar geest plaats in de top van chronische ziekten. Van bewegings- en ademhalingsziekten naar geestelijke ziekten. Zo staat inmiddels op de lijst van ziektes die het meeste verlies aan kwaliteit van leven veroorzaken depressie op de eerste plaats en angst op de tweede plaats. We besteden echter volgens dr. Jan Walburg weinig aandacht aan onze mentale gezondheid. We gaan massaal naar de sportschool en letten op onze voeding en roken niet om lichamelijk gezond te blijven, maar hoe we psychisch in vorm blijven, is nauwelijks een thema. Maar we kunnen wel degelijk ons mentale vermogen versterken. We kunnen ook meer doen aan preventie; er bewust voor zorgen dat we mentaal vitaal blijven. Zoals het vanzelfsprekend is geworden dat we lichamelijk trainen om fit te blijven, zo zouden we ook moeten werken aan onze psychische gezondheid. Wat zijn die strategieën om mentaal gezond te blijven, om ons mentale vermogen te versterken en om een gelukkig leven te leiden?"

Spreker

Over deze serie

Utrecht science

Een maatschappij van 16 miljoen mensen is niet gemakkelijk te sturen. Toch is het van belang dat we ons netjes gedragen en gezond leven. Vier directeuren van Utrechtse kennisinstituten spreken over kennis in de praktijk.