De urgentie van duurzaamheid

Duurzaamheid als wereldbeeld

Duur 0:45:00 — Di 8 februari 2011

De urgentie van duurzaamheid

Duurzaamheid lijkt soms even van de politieke agenda verdwenen, maar dat is schijn. Allerlei partijen in de samenleving zijn er mee bezig.

Duurzaamheid lijkt soms even van de politieke agenda verdwenen, maar dat is schijn. Allerlei partijen in de samenleving zijn er mee bezig. Prof. dr. Jacqeline Cramer (directeur UCAD, hoogleraar Duurzaam innoveren bij Geowetenschappen, UU) schetst de urgentie van het vraagstuk op de terreinen van mens, milieu en meerwaarde. Voor het eerst in de geschiedenis is de mens in staat zoveel te gebruiken van de aarde, dat de grenzen van de biologische systemen zijn bereikt. Dit vraagt naast nieuwe technologie om nieuwe instituties en een nieuwe kijk op de mens, de natuur en de samenleving. Wat is de bijdrage van de innovatiewetenschappen aan de verbinding tussen de universiteit, grote en kleine maatschappelijke spelers en de politiek? Prof. ir. Klaas van Egmond (UCAD, faculteitshoogleraar Milieukunde, in het bijzonder veranderingen in aardse systemen (UU)), werkte jarenlang aan de klimaatproblematiek. Hij schets een methode waarin duurzaamheid als zoektocht naar integrale mens- en wereldbeelden kan worden beschreven. Aan de hand van o.a. klimaatscenario's toont van Egmond wat de invloed is van een eenzijdige nadruk op het individu of de groep, de materiële of de geestelijke wereld. Hoe zien de uitdagingen voor de 21ste eeuw er uit?

Sprekers

Over deze serie

Duurzaamheid als wereldbeeld

Wat is echte welvaart en kwaliteit van leven? Iets doen voor duurzaamheid betekent niet elke dag een dikke trui aan of eten wat je niet lekker vindt. Utrechtse wetenschappers laten zien wat hun vakgebied bijdraagt.