Transities en perspectieven voor een nieuw wereldbeeld

Duurzaamheid als wereldbeeld

Duur 0:45:00 — Di 29 maart 2011

Transities en perspectieven voor een nieuw wereldbeeld

Prof. dr. Jan Luiten van Zanden (hoogleraar Economische Geschiedenis, UU) zal een overzicht geven van de geschiedenis van de mens vanaf de prehistorie.

Prof. dr. Jan Luiten van Zanden (hoogleraar Economische Geschiedenis, UU) zal een overzicht geven van de geschiedenis van de mens vanaf de prehistorie. Deze lange lijn geeft inzicht in de manieren waarop de mens samenlevingen heeft gevormd die dilemma's rond schaarste en verdeling hebben opgelost. Hoe zien een duurzame economie en samenleving er uit in de 21ste eeuw, als de bevolking stabiliseert over enkele jaren op het niveau van 9 miljard wereldbewoners? Een economie zonder groei is niet mogelijk, maar hoe dan wel? Prof. dr. Herman Wijffels (hoogleraar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering, UU) zal schetsen welke transities nodig zijn wereldwijd. Zowel technologie, organisatie, als bewustwording van gedrag en onze wederzijdse afhankelijkheden is van belang voor duurzaamheid. Het gaat tenslotte om een vorm van beschaving.

Sprekers

Over deze serie

Duurzaamheid als wereldbeeld

Wat is echte welvaart en kwaliteit van leven? Iets doen voor duurzaamheid betekent niet elke dag een dikke trui aan of eten wat je niet lekker vindt. Utrechtse wetenschappers laten zien wat hun vakgebied bijdraagt.