Leerssen

Prof. dr. Joep Leerssen

Literatuurwetenschapper
1 opname & 1 event
Joep Leerssen is Nederlands literatuurwetenschapper en historicus, hij is nationalisme-expert en hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam.

Joep Leerssen (1955) is hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam, met nadruk op letterkunde. Daarnaast is hij part-time werkzaam aan de Maastricht University. Leerssen is nationaal en internationaal gezien een toonaangevend literatuur- en cultuurhistoricus. In zijn academische onderzoek is hij bezig met nationalisme, populisme en de nationale identiteit als een consumenten spektakel (denk aan toerisme, sportevenementen en festivals).

Hij heeft vele boeken op zijn naam staan, waaronder Spiegelpaleis Europa, Elementaire deeltjes 23 over Nationalisme, en meest recent bracht hij een maar liefst 1490 pagina-tellend boek uit. In 'Encyclopedia of Romantic Nationalism in Europe', legt hij samen met 350 auteur uit vele landen, de cultuurgeschiedenis van nationalisme in Europa bloot. Volgens de het literaire supplement van de Britse krant The Times, boek van het jaar 2018. Er is ook een online versie beschikbaar, die is vrij toegankelijk en nodigt uit tot eindeloos doorklikken. Het was een megaproject dat als volgt tot stand kwam: "Met het geld van de prijs en nog een miljoen van de De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft Leerssen een soort spinnenweb gebouwd van internationale medewerkers die een bijdrage leverden aan de encyclopedie. Later kwam daar nog eens drie miljoen uit het buitenland bij. Het doel was dan ook niet bescheiden: ‘Het hele genoom van het Europese nationalisme blootleggen.’" (De Volkskrant, 28 aug 2018)

Leerssen promoveerde in 1986 aan de Universiteit Utrecht cum laude op het proefschrift 'Mere Irish and Fíor-Ghael' over de nationale literaire ontwikkeling van Ierland in de periode voorafgaand aan de 19e eeuw.