Kennis voor de toekomst

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Over deze serie

Newton, Nightingale, Darwin en Freud: wereldberoemde genieën die in het verleden hun discipline op de kaart hebben gezet. Zijn zij ook rolmodellen voor de toekomst? Hoogleraren van de Universiteit Utrecht vertellen het verhaal van een groot wetenschapper uit hun eigen vakgebied.

Psychoanalyse wordt niet meer vergoed, maar Freuds scherpe ontleding van het (onder)bewuste en zijn conclusie dat de mens een groepsdier is, krijgt een nieuwe dimensie door sociaalwetenschappelijk onderzoek. Florence Nightingale is het toonbeeld van zorgzaamheid. Minder bekend is dat zij ook statistieken bijhield over haar patiënten: een voorbeeld voor een medische wetenschap die zorg en empirisch, wetenschappelijk bewijs combineert. Ook zonder Darwin zou de evolutietheorie beschreven zijn, maar de combinatie van zijn visionaire theorievorming, gedetailleerde veldonderzoek en decennialange volharding, gelden nog steeds als leidraad voor iedere wetenschapper. En hoe zit het met Newton? Einstein toonde aan dat Newtons grote theorieën niet klopten, maar wie zou Einstein zijn zonder Newton? Deze natuurkundige met grote belangstelling voor filosofie en religie drukt nog steeds zijn stempel op het beeld dat we hebben van de wetenschap.

Soms kan het verleden je meer leren over de ontwikkelingen in de 21e eeuw dan een hypermoderne whizzkid die op de hoogte is van al het laatste nieuws.

Deze serie is onderdeel van het lustrumprogramma van de Universiteit Utrecht, die 375 jaar geleden werd opgericht.

Programma

Dinsdag 5 april - Isaac Newton
Prof. dr. Floris Cohen (Vergelijkende Geschiedenis van de Natuurwetenschap, UU)

Dinsdag 12 april - Florence Nightingale
Prof. dr. Marieke Schuurmans (Gezondheidswetenschappen, UMC/UU)

Dinsdag 19 april - Charles Darwin
Prof. dr. Jelle Reumer (Paleontologie, UU en directeur Natuurhistorisch Museum Rotterdam)

Dinsdag 26 april - Sigmund Freud
Prof. dr. Paul Schnabel (directeur SCP en Universiteitshoogleraar, UU)

In samenwerking met...

Lustrumbureau Universiteit Utrecht