Beschaving als medicijn

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Opnames

Nog geen opnames in deze serie

Artikelen

Nog geen artikelen in deze serie

Over deze serie

Is de verzorgingsstaat een vloek geworden in plaats van een zegen? Volgens de Britse gevangenispsychiater en schrijver Theodore Dalrymple wel. Hij vindt dat de Britse overheid mensen aan de onderkant van de maatschappij gevangen houdt door geen eisen aan hen te stellen. Dalrymple stelde vast dat negen van de tien Britse gevangenen een tattoo hebben en grapte: 'Van tatoeages word je crimineel.' Maar crimineel word je niet van een tatoeage, net zo min als je per se crimineel wordt als je uit een slecht gezin komt. Gevangenen spreken over zichzelf als slachtoffers van omstandigheden. Volgens Dalrymple veroorzaakt het overheidsbeleid deze mentaliteit. In plaats van het huidige gebrek aan eisen zou de overheid de onderklasse weer een perspectief moeten bieden door een beschavingsideaal te schetsen.

Dalrymple houdt de Engelse klassenmaatschappij een spiegel voor. Maar heeft hij ook lessen voor Nederland? Maakt het uit dat de onderkant van de maatschappij in ons land voor een groot deel wordt gevormd door migranten? Als psychiater zegt Dalrymple: 'Je moet het zelf doen.' Maar is dat ook de leuze voor politici en bestuurders? Of hebben die andere verantwoordelijkheden?

Prof. dr. Margo Trappenburg (columniste en bestuurskundige aan de UU) redigeerde o.a. het boek Politiek in de multiculturele samenleving. Zij verzorgt een inleiding en een co-referaat.

Deze lezing is georganiseerd in samenwerking met uitgeverij Nieuw Amsterdam.

N.B.: De lezing is Engelstalig!