Hoe accuraat is Harari’s ’Sapiens’ over de geschiedenis van de mens?

Met Sapiens zette de Israëlische schrijver en historicus Yuval Harari zichzelf in no time op de kaart. Zijn boek over de geschiedenis van de mens wordt wereldwijd geprezen. De kern: het succes van de menselijke soort is te danken aan ons vermogen om collectieve verhalen te vertellen en geloven. Hierdoor kunnen we op grote schaal samenwerken in bijvoorbeeld naties. Maar wat als deze collectieve verhalen steeds meer van elkaar verwijderd raken?

Economisch historicus Jan Luiten van Zanden van de Universiteit Utrecht houdt Harari’s kijk op 200.000 jaar menselijke samenleving kritisch tegen het licht. Hoe accuraat is Harari's geschiedenis van de mens?

Spreker

Over deze serie

Cover to cover

Door een goed geschreven verhaal voel je – voor even – hoe het is om in de schoenen te staan van iemand die je niet bent, of juist iemand die je altijd al was maar waarvoor je de woorden eerder nog niet kende. Drie wetenschappers over emancipatoire boeken.